Mag, dióféle, reszelék

Aztékzsályamag (Salvia hispanica)

A chia mag ( aztékzsályamag) a menták családjába tartozó virágos növény. Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A chia szó jelentése olajos. Maja nyelven energiát jelent. A chia mag az aztékok három fő tápláléka közé tartozott. Használták gabonaként és olajat is préseltek belőle. Élelmi rostokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmazza az alfa-linolénsav nevű omega-3 típusú zsírsavat, és növényi fehérjék forrása. is.

A chia egy omega-3-zsírsavakban gazdag mag. Élelmi rostokban gazdag és fehérjeforrás. Vízmegkötő képessége révén finom puding készíthető belőle, de felhasználható süteményeket, turmixokat, desszerteket dúsítva is.

Javasolt napi bevitel: legfeljebb 15 g

Tovább
Gyártó
Szafi Reform
600 Ft
Egységár: 2,4 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Latin-amerikai növény, fekete és fehér színben is előfordul.

Napi bevitel maximuma: 15 g.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
760 Ft
Egységár: 3,8 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A Kalifa Diákcsemege pörkölt földimogyorót, kesudiót, mandulát, törökmogyorót, mazsolát, aszalt szilvát és aszalt sárgabarackot tartalmaz.
Ezt a finom magvakból és a nyár összes ízét magukban rejtő aszalt gyümölcsökből álló keveréket az egészséges rágcsálnivalók kedvelőinek ajánljuk. Az olajos magvak bővelkednek az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen növényi fehérjékben, rostokban, antioxidáns vitaminokban és ásványi anyagokban. Az aszalt gyümölcsök pedig a friss gyümölcsök után a legjobb rost-, vitamin- és ásványi anyag-források.

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Gluténmentes, Laktózmentes,
650 Ft
Egységár: 3,25 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A tökmag legfontosabb tulajdonságai: gazdag tápanyagban, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, koleszterinmentes, (kétszeresen és többszörösen telítetlen) lassítja az érelmeszesedést, vitaminokban gazdag, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatású.
A tökmagban lévő zsírban oldódó vitaminok közül elsősorban az E vitamint említhetjük, de az Alpha-, Béta-tocophero-l és szeléntartalma is fontos, mert

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Paleo,
430 Ft
Egységár: 4,3 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.

A kókuszreszeléket a koprából, vagyis a rostokban gazdag, érett, kemény, fehér színű húsból állítják elő.

Jelentőség, hatások: A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot.

A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.

Felhasználás: A kókuszreszeléket leginkább sütemények, krémek, fagylaltok készítéséhez használjuk, de különlegesebb mártások vagy salátaöntetek ízesítője is lehet.

 

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
740 Ft
Egységár: 3,7 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Élelmi rostban gazdag alapanyag, amelyet felhasználhatunk desszertkrémek, pudingok, sütemények ízesítésére. 

Tovább
Gyártó
Szafi Reform
Jellemzők
Gluténmentes,
850 Ft
Egységár: 2,13 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Lenvászonról már hallottál igaz? Meg is eszed a lenmagot vagy talán nem is tudtad, hogy étkezési célra is kiváló?

A len az egyik legősibb kultúrnövényünk. Rostjai a textiliparba kerülnek, míg magja és olaja az élelmiszeriparban használatos. Fehérjét, többféle olajat, rengeteg ásványi anyagot és vitaminokat is tartalmaz. Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm is megtalálható benne, míg vitaminok közül A, B, C, D és E- vitaminokban gazdag. A benne található olaj java esszenciális omega-3 zsiradék.

Fogyaszthatod teaként, salátába, müzlibe, kefirbe vagy joghurtba keverve, kenyerek tésztájához adva vagy akár főételekbe keverve is!

Tovább
Gyártó
Biopont
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes, Szójamentes, Élesztőmentes, Hozzáadott cukormentes,
390 Ft
Egységár: 1,56 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A lenmag sokoldalúan felhasználható: szórhatjuk salátákra, keverhetjük joghurtba, kefirbe, főzhetjük levesbe, süthetünk vele lenmagos kenyeret, pogácsát.

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Paleo,
160 Ft
Egységár: 0,64 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. 
Külön is kiemelnénk magas kalciumtartalmát, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. 
A kesudió ezen kívül tele vannak antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.
Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Paleo,
770 Ft
Egységár: 7,7 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségű káliumot, kálciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Nyomelemek közül a vas, mangán, cink tartalma kiemelendő.
A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Paleo,
720 Ft
Egységár: 7,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A szezámmag a magvak királyának is nevezett ősi táplálék. Saláták ízesítésére, panírozáshoz, kenyerekhez, édességekhez, müzlik alkotórészeként használhatjuk.

Kitűnő természetes forrás a kalciumnak, a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak.

A paleolit étrendbe is kiválóan beilleszthető.

Mézzel kombinálva egyes országokban fontos "fiatalító" ételként ismeretes.

A szezámmagot ne tároljuk sokáig, mert magas zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos. Felhasználás előtt célszerű szárazon kissé megpirítani, mert így dióízűvé és -illatúvá válik.

Továbbá hő hatására a benne lévő emésztést gátló anyagok lebomlanak.

A serpenyőbe egyszerre ne tegyünk sokat, és hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük.

Ha kávédarálón ledaráljuk a magot, majd mozsárban finom porrá törjük, finom ízesítőanyagot kapunk.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
Jellemzők
Paleo,
540 Ft
Egységár: 2,16 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Ha a már megszokott salátákat szeretné egy kicsit feldobni akkor erre kíválóan alkalmas ez a magkeverék, továbbá gazdagíthatjuk vele mártásainkat, különlegessé tehetjük vele a kenyereinket.

Tovább
Gyártó
Kalifa
Jellemzők
Paleo,
260 Ft
Egységár: 5,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez