Gabonaféle

A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga.

A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak.

Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhonya helyett bulgurt használunk. Mellette szól még, hogy fele annyi idő alatt megpuhul, mint a barna rizs.

Jelentőség, hatások:

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlott.

Az ásványi anyagok közül vastartalma jelentős, a vitaminok tekintetében pedig B-vitaminokban bővelkedik.

Felhasználás:

Többféleképpen elkészíthető. Az egyik, legegyszerűbb változat, ha fűszerekkel elkeverve, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, majd letakarva 20 percre állni hagyjuk. Intenzívebb íze van, ha kevés olajon aranysárgára pirítjuk, majd ezután öntjük fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Általában köretként fogyasztják, mint a rizs vagy a tarhonya helyettesítője, de paradicsommal és más zöldségekkel önmagában is kiváló. A piláf alapjául eredetileg a bulgur szolgál. Édesen is fogyasztható, friss vagy aszalt gyümölccsel.

Tovább
Gyártó
Naturmind
540 Ft
Egységár: 1,08 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Durumbúzatöret.

Török rizsnek is nevezik.

Rostdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Tovább
Gyártó
Naturmind
540 Ft
Egységár: 1,08 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A bulgur tört durum búza, ősi és nagyon egészséges gabonafajta.

Elsősorban Közel-Keleten és Indiában része a mindennapos táplálkozásnak.

Nálunk török rizsnek is nevezik és egyre jobban kedvelt a hazai fogyasztók körében is.

A búzaszemeket hántolás után megpárolják, kiszárítják, majd durvára törik össze.

A párolás miatt a bulgur elkészítése gyors és egyszerű.

Rendkívül vátozatos köretk és egytálételek készíthetőek belőle.

Tovább
Gyártó
Vitalina
800 Ft
Egységár: 800 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kuszkusz hántolt, durvára őrölt durumbúzadara, tulajdonképpen nagyon apró tészta. Eredetileg Észak-Afrikából származik. A malomköves őrlés melléktermékeként keletkezett szemcséket liszttel és vízzel elkeverve gyúrták össze nagyon apróra. Ma már szinte kizárólag géppel készítik. Az előgőzölés hatásának köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár főzés nélkül is.

Jelentőség, hatások:

A kuszkusz főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető.

Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt nem kimondottan javasolt.

Felhasználás:

Nem igényel főzést, elég, ha fűszerekkel elkeverve, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és letakarva hagyjuk megduzzadni 10-15 perc alatt.

Általában köretként fogyasztják, de töltött ételekhez is ideális vagy süt zöldségekkel elkeverve önálló étel is lehet. Édes változatban is elkészíthető.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
680 Ft
Egységár: 6,8 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Dénes-Natura magkeverék kenyerek, péksütemények készítéséhez, felületek szórásához, müzlibe, salátákhoz.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
430 Ft
Egységár: 1,72 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni.

A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.

Jelentőség, hatások:

A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.

A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.

A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.

Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.

Felhasználás: Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.

Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
1 610 Ft
Egységár: 8,05 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A Dénes-Natura Barna Bulgurt a nálunk kevéssé ismert bezostye típusú búzából állítják elő. Nem csak színében különbözik a hagyományos bulgurtól, hanem ízében is. A Dénes-Natura Barna Bulgur íze egészen más karakterű. Használható köretként, de salátához, töltelékhez is kiváló.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
470 Ft
Egységár: 0,94 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.

A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.

Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.

Jelentőség, hatások:

A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.

A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Felhasználás:

Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
1 000 Ft
Egységár: 2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Mi a különbség a Fehér és a Barna rizs között?

A két rizstípus közötti különbségek abból erednek, hogy a fehér rizs hántolási és fényezési eljárásokon esik át. A feldolgozási folyamatok során értékes vitaminok és ásványi anyagok vesznek el belőle. A barna rizs sokkal több tápanyagot tartalmaz.

A barna rizs sok E-vitamint, B-vitaminokat, tiamint, riboflavint, niacint és B6-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmazhat. A fehér rizsben ezekből lényegesen kevesebb található, ráadásul élelmi rosttartalma is kevesebb a barna változatnak. A gluténérzékenyek számára szintén ajánlott a rizs, mint gluténmentes gabonaféle fogyasztása.

Felhasználási javaslat:Mossuk át alaposan és többszörösen a rizst és forraljuk fel hozzá a vizet. A tűzhelyt állítsuk be a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre,és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 30 percig.

Tovább
Gyártó
Éden Prémium
Jellemzők
Gluténmentes, Vegán,
550 Ft
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.

Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.

A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.

Jelentőség, hatások:

A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.

A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.

Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.

A hajdina nem tartalmaz glutént.

Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.

Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.

A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
1 030 Ft
Egységár: 5,15 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A hajdina nagyon értékes vitaminforrás, a B-vitamin csoport szinte minden tagját tartalmazza.

Felhasználása: kétszeres mennyiségű sós vízben kb 20 perc alatt a hajdinát készre főzzük. A megfött hajdina íze hasonlít a tarhonyához. Ehetjük köretként sült zöldségekhez, pörkölthöz vagy salátákhoz.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
420 Ft
Egységár: 1,68 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Élelmi rostban gazdag gabona, amelyet fogyaszthatunk számos formában, például kásaként, köretnek, fasírtokhoz, süteményekhez.

Tovább
Gyártó
Szafi Free
Jellemzők
Vegán,
530 Ft
Egységár: 1,06 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez