Gabonaféle

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.

A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.

Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.

Jelentőség, hatások:

A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.

A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Felhasználás:

Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
910 Ft
Egységár: 1,82 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga.

A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak.

Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhonya helyett bulgurt használunk. Mellette szól még, hogy fele annyi idő alatt megpuhul, mint a barna rizs.

Jelentőség, hatások:

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlott.

Az ásványi anyagok közül vastartalma jelentős, a vitaminok tekintetében pedig B-vitaminokban bővelkedik.

Felhasználás:

Többféleképpen elkészíthető. Az egyik, legegyszerűbb változat, ha fűszerekkel elkeverve, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, majd letakarva 20 percre állni hagyjuk. Intenzívebb íze van, ha kevés olajon aranysárgára pirítjuk, majd ezután öntjük fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Általában köretként fogyasztják, mint a rizs vagy a tarhonya helyettesítője, de paradicsommal és más zöldségekkel önmagában is kiváló. A piláf alapjául eredetileg a bulgur szolgál. Édesen is fogyasztható, friss vagy aszalt gyümölccsel.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
720 Ft
Egységár: 1,44 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A rizst nyilván Neked sem kell bemutatnunk, hiszen mindenki ismeri ezt az ételt. Te is unod, hogy mindig összetapadnak a rizsszemek? Szeretnéd rizsből is a legjobb bio minőséget adni családodnak? Akkor válaszd a Biopont hosszú szemű fehér rizst!

A hosszú szemű rizs a főzés során nem tapad össze, pergős marad, így kiváló köret, vagy rizottó készíthető belőle!

Miért érdemes sok rizst fogyasztanod?

A rizs nem véletlenül a második legelterjedtebb növényi eredetű ételünk a búza után. A tányérunkra kerülő fehér rizs több lépésen esik át, míg elnyeri ezt a formáját. Több takaróréteg is fedi a belső fehér rizsszemeket, amiket eltávolítanak vagy lekoptatnak. A koptatás során a tápanyagok egy része ugyan elveszik, ez mégsem kártékony művelet. Ezáltal a korpában található zsírmennyiség is távozik, amelynek köszönhetően a fehér rizs hosszabb ideig eltartható, mint barna testvére. A rizsben található szénhidrát nagy százalékban keményítő, ezen kívül nagy mennyiségű fehérjét, B-, E- és K-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz.

Reggelire, ebédre vagy vacsorára az előételektől a desszertekig számos formában elkészítheted! Te hogyan szereted a legjobban?

Tovább
Gyártó
Biopont
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes, Szójamentes, Élesztőmentes, Hozzáadott cukormentes,
620 Ft
Egységár: 1,24 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.

Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.

A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.

Jelentőség, hatások:

A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.

A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.

Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.

A hajdina nem tartalmaz glutént.

Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.

Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.

A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
640 Ft
Egységár: 3,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A hajdina nagyon értékes vitaminforrás, a B-vitamin csoport szinte minden tagját tartalmazza.

Felhasználása: kétszeres mennyiségű sós vízben kb 20 perc alatt a hajdinát készre főzzük. A megfött hajdina íze hasonlít a tarhonyához. Ehetjük köretként sült zöldségekhez, pörkölthöz vagy salátákhoz.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
280 Ft
Egységár: 1,12 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A jázminrizs eredetileg Thaiföldről származik.

A fehér rizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a barna rizstől, hogy a feldolgozás során eltávolítják a korpa és a csíra részt is.  Mivel ezzel a rizsszemek zsírtartalmát is csökkentik, az így kapott termék tovább eltartható, hiszen nem avasodik.

Jelentőség, hatások:

A fehér rizs főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás.

Könnyen emészthető, ezért például gyomorrontást követően érdemes kevés fűszerrel puhára főzött fehér rizzsel kezdeni a táplálást.

Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt inkább a barna rizs javasolt.

Felhasználás:

Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 7-10 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
1 030 Ft
Egységár: 5,15 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kuszkusz hántolt, durvára őrölt durumbúzadara, tulajdonképpen nagyon apró tészta. Eredetileg Észak-Afrikából származik. A malomköves őrlés melléktermékeként keletkezett szemcséket liszttel és vízzel elkeverve gyúrták össze nagyon apróra. Ma már szinte kizárólag géppel készítik. Az előgőzölés hatásának köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár főzés nélkül is.

Jelentőség, hatások:

A kuszkusz főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető.

Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt nem kimondottan javasolt.

Felhasználás:

Nem igényel főzést, elég, ha fűszerekkel elkeverve, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és letakarva hagyjuk megduzzadni 10-15 perc alatt.

Általában köretként fogyasztják, de töltött ételekhez is ideális vagy süt zöldségekkel elkeverve önálló étel is lehet. Édes változatban is elkészíthető.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
600 Ft
Egységár: 6 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Dénes-Natura magkeverék kenyerek, péksütemények készítéséhez, felületek szórásához, müzlibe, salátákhoz.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
360 Ft
Egységár: 1,44 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni.

A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.

Jelentőség, hatások:

A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.

A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.

A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.

Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.

Felhasználás: Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.

Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
1 440 Ft
Egységár: 7,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A quinoa egy élelmi rostban gazdag alapanyag, növényi fehérjék forrása. Kiválóan helyettesítheti a rizst és egyéb köretféleségeket, valamint készíthető belőle vegán fasírt, pizza, sütemények, kásák, főételek.

Tovább
Gyártó
Szafi Free
Jellemzők
Gluténmentes,
1 390 Ft
Egységár: 2,78 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A zab gyomnövényként kezdte pályafutását, majd a Római Birodalom idején nagy mennyiségben kezdték termeszteni, elsősorban takarmányozási célra. Manapság leginkább pelyhesített formában, kásaként vagy lisztjét használják, de Belgiumban még sört is főznek belőle.

Jelentőség, hatások:

Rosttartalmának köszönhetően kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre. Lassítja a cukor felszívódását a bélben és a gyomor kiürülését, csökkenti az éhségérzetet és növeli a teltségérzetet, ezért azoknak, akik fogyni szeretnének, érdemes köretként zabot fogyasztani rizs helyett. A cukorbetegek diétájába is érdemes beilleszteni.

Ugyancsak a rostoknak köszönhetően segíti a bélműködést és csökkenti a székrekedéses panaszokat.

Kutatások a bőrgyógyászat területén is jótékony hatásairól számolnak be, illetve általános gyulladáscsökkentő hatása is lehet.

A vitamin és ásványi anyagok közül tartalmaz E-, B1-, B5- és B9-vitamint, vasat és magnéziumot. A többi gabonához képest magas a fehérjetartalma.

Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal.

Felhasználás: Megfőzve fogyaszthatjuk köretként vagy kásaként, zöldségekkel, gyümölcsökkel, édesen vagy sósan. Töltött, rakott ételek készítéséhez is felhasználhatjuk. Főzési ideje kb. 10-15 perc.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
600 Ft
Egységár: 2,4 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A Dénes-Natura Barna Bulgurt a nálunk kevéssé ismert bezostye típusú búzából állítják elő. Nem csak színében különbözik a hagyományos bulgurtól, hanem ízében is. A Dénes-Natura Barna Bulgur íze egészen más karakterű. Használható köretként, de salátához, töltelékhez is kiváló.

Tovább
Gyártó
Dénes-Natura
430 Ft
Egységár: 0,86 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez