Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, élesztőmentes kelesztés nélküli fánk készíthető a lisztkeverék segítségével, pillanatok alatt.
Liszt
A lisztkeverék segítségével könnyedén készíthetünk gluténmentes, csökkentett szénhidráttartalmú, paleo diétába is beilleszthető nokedlit, galuskát, és házi tésztát.
A Szafi Reform csökkentett zsírtartalmú kókuszliszt egy élelmi rostokban és növényi fehérjékben gazdag alapanyag. Kiválóan alkalmazható sütemények, muffinok, péksütemények készítéséhez, illetve krémek, desszertek, mártások sűrítéséhez is.
Paleolit étrendbe is kiválóan beilleszthető. A lenmagliszt fehérjében és élelmi rostokban gazdag alapanyag. Nagy nedvességet megkötő képessége miatt sűrítésre, krémekbe, illetve tészták lazításához remekül alkalmazható.
A Szafi Reform csökkentett zsírtartalmú mandulaliszt egy élelmi rostokban és növényi fehérjékben rendkívül gazdag alapanyag. Gluténmentes termék, így a gluténérzékenyek étrendjébe is beilleszthető. Kiválóan alkalmas sós és édes sütemények, kenyerek, péksütemények készítéséhez.
Sütemények, tészták készítéséhez ajánlott univerzális lisztkeverék.
A Schar Farina liszt tej, tojás és szója hozzáadása nélkül készül.
A Szafi Reform garantáltan gluténmentes, teljes kiőrlésű zabpehelyliszt a gluténérzékenyek étrendjébe is beilleszthető, amivel kiválthatja a gluténtartalmú gabonalisztek használatát.
A zab egy élelmi rostokban gazdag gabonaféle, ami a kiegyensúlyozott és változatos étrend méltó részét képezheti. A zabból készült lisztet felhasználhatjuk minden olyan ételbe, amibe hagyományos lisztet használnánk, így készíthetők belőle kenyerek, pékáruk, kekszek, sütemények, de kitűnően alkalmas palacsinták, nokedli és bundázott ételek elkészítésére is.
A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.
A kókuszlisztet a kókusztej előállításának mellékterméke, gyakorlatilag szárított kókuszhús, amelyet finomra őrölnek.
Jelentőség, hatások:
Más lisztekhez képest a kókuszlisztnek alacsony a szénhidrát és magas a fehérje-, zsír- és rosttartalma, ezért cukorbetegeknek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követőknek ajánlott. Emellett a kókuszliszt nem tartalmaz glutént, tehát arra érzékenyek is fogyaszthatják.
Az ásványi anyagok közül magnézium tartalma jelentős, de ezen kívül többek között tartalmaz vasat és szelént is.
Felhasználás:
A kókuszliszt széleskörben felhasználható, például sütemények, kekszek, kenyerek készítéséhez, de annak, aki még nem használta, érdemes óvatosan bánni vele, mert a kókuszliszt képes meglepetéseket okozni.
A kókuszlisztnek kifejezetten jó a vízmegkötő képessége, vagyis nagyon kis mennyiség a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot köt meg. Ezt érdemes figyelembe venni a folyadékok kimérésénél, illetve az elkészült termékek is valamivel szárazabbak lesznek, ugyanezen oknál fogva. Ez a hatás kivédhető, ha a kókuszlisztet valamilyen magliszttel összekeverve használjuk.
A csomósodás elkerülése érdekében érdemes a kókuszlisztet alaposan átszitálni felhasználás előtt.
A kölesből készült liszt növényi fehérjék és élelmi rostok kiváló forrása. A reformtáplálkozás hívei közt népszerű alapanyag. Önmagában vagy más lisztekkel keverve is használhatjuk ételeink elkészítéséhez.
A speciálisan édességek készítéséhez kifejlesztett lisztkeverék tökéletes alap lehet muffinok, kekszek, torták sütéséhez.
Kiválóan alkalmas saját készítésű száraztészta és galuska elkészítéséhez, mártások, krémek és pudingok sűrítéséhez, valamint hús, hal és zöldségek panírozásához.