Összes termék

Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
510 Ft
Egységár: 5,1 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.

Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.

A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.

Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.

Jelentőség, hatások: A többi hüvelyeshez hasonlóan a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ez a hatás csökkenthető, ha a lencsét főzés előtt beáztatjuk vagy az első főzőlevet frissel cseréljük ki.

Felhasználás: A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.

A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.

Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje. A fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
960 Ft
Egységár: 1,92 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.

Elkészítés: Öntse fel a keveréket 100 °C-os vízzel vagy rizsitallal, majd hagyja állni 5-10 percig fedő alatt.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
540 Ft
Egységár: 2,7 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: az adott recept alapján. 10g sütőpor 0,5kg liszthez elegendő.

Jó tudni: A foszfátmentes sütőpor nem tartalmaz dinátrium-foszfát stabilizátort, ami hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Ehelyett az egészségre ártalmatlan szódabikarbóna van benne.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
690 Ft
Egységár: 23 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A csicseriborsó vagy bagolyborsó egy Közép-Keletről származó hüvelyes. Fontos szerepet játszik a mediterráneum és India konyhaművészetében. Ebből készül például a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő hummusz és a falafel is, de a csicseriborsó számos más ételhez is felhasználható.

Jelentőség, hatások: A csicseriborsónak a többi hüvelyeshez hasonlóan magas a fehérjetartalma (20% körül) és rosttartalma is igen jelentős, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez, segít teltségérzetet kialakítani. Számos ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és szelént.

A csicseriborsót nem javasolt nyersen fogyasztani, mivel tartalmaz úgynevezett antinutritív anyagokat, amelyek gátolják más, hasznos anyagok felszívódását. Az antinutritív anyagok mennyisége áztatással, főzéssel/sütéssel csökkenthető. Ez a puffadást okozó faktorokra is érvényes.

Felhasználás: A csicseriborsót érdemes 8-10 órára beáztatni főzés előtt. Az áztatás akkor tekinthető hatásosnak, ha a borsószemet könnyedén szét tudja nyomni két ujja között. Minél tovább áztatjuk, a főzési idő annál jobban lecsökken (24 óra áztatás után kb. 30 perc alatt készre főzhető). Átlagos főzési ideje 1-2 óra.

A csicseriborsót nemcsak hummusz és falafel készítéséhez használhatjuk. Készülhet belőle saláta, leves, curry és fogyasztható popcorn helyett, sütőben sütve. Az indiai fűszerek illenek hozzá leginkább.

Csíráztatásra is alkalmas.

 

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
750 Ft
Egységár: 1,5 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználás: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.

Elkészítés: a kását alaposan keverje el forró vízzel vagy rizsitallal. 1-2 perc után fogyasztásra kész.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
620 Ft
Egységár: 1,24 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A juharszirupot Észak-Amerika területén a cukorjuhar fa nedvéből nyerik, amelyet még az indiánok fedeztek fel. A gyártási folyamat a telepes idők uta nem sokat változott. A fa nedvét, amely egyébként azért termelődik, hogy megvédje a növényt a kemény északi fagyoktól és ami természetes állapotában teljesen folyékony, vízszerű állagú, összegyűjtik, majd addig főzik, amíg el nem nyeri jellegzetes szirupos formáját. A feldolgozáshoz nincs szükség adalékanyagokra. A juharszirup gyártás időszaka tavasszal van, amikor a folyamat elég időigényes, több hétig is eltart. 

A juharszirpuot íze, színe, intenzitása alapján A-tól D-ig osztályozzák, tehát ennek a besorolásnak nem a minőséghez van köze. Az A a legvilágosabb, kevésbé intenzív ízű szirup, a D pedig a legkarakteresebb változat.

A juharszirup cukron kívül tartalmaz még vitaminokat és ásványi anyagokat is. Mértéktelen fogyasztása természetesen nem ajánlott, de már csak természetes eredeténél fogva is előnyösebb választás lehet, mint a répacukor vagy mondjuk a kukoricaszirup.

Felhasználható folyadékok, sütemények, müzli szeletek, kekszek, fagylaltok édesítésére. Az amerikai palacsinta kihagyhatatlan kísérője és egy egyszerű zabkásában vagy müzliben is megállja a helyét.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
3 040 Ft
Egységár: 15 Ft/ml
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kókuszdió bészövete, felvágva és megpirítva.

Felhasználása: müzlikbe, süteményekhez, távol-keleti ételekhez, receptúra szerint.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
880 Ft
Egységár: 4,4 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.

A kókuszlisztet a kókusztej előállításának mellékterméke, gyakorlatilag szárított kókuszhús, amelyet finomra őrölnek.

Jelentőség, hatások:

Más lisztekhez képest a kókuszlisztnek alacsony a szénhidrát és magas a fehérje-, zsír- és rosttartalma, ezért cukorbetegeknek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követőknek ajánlott. Emellett a kókuszliszt nem tartalmaz glutént, tehát arra érzékenyek is fogyaszthatják.

Az ásványi anyagok közül magnézium tartalma jelentős, de ezen kívül többek között tartalmaz vasat és szelént is.

Felhasználás:

A kókuszliszt széleskörben felhasználható, például sütemények, kekszek, kenyerek készítéséhez, de annak, aki még nem használta, érdemes óvatosan bánni vele, mert a kókuszliszt képes meglepetéseket okozni.

A kókuszlisztnek kifejezetten jó a vízmegkötő képessége, vagyis nagyon kis mennyiség a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot köt meg. Ezt érdemes figyelembe venni a folyadékok kimérésénél, illetve az elkészült termékek is valamivel szárazabbak lesznek, ugyanezen oknál fogva. Ez a hatás kivédhető, ha a kókuszlisztet valamilyen magliszttel összekeverve használjuk.

A csomósodás elkerülése érdekében érdemes a kókuszlisztet alaposan átszitálni felhasználás előtt.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
640 Ft
Egységár: 1,28 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.

A kókuszreszeléket a koprából, vagyis a rostokban gazdag, érett, kemény, fehér színű húsból állítják elő.

Jelentőség, hatások: A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot.

A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.

Felhasználás: A kókuszreszeléket leginkább sütemények, krémek, fagylaltok készítéséhez használjuk, de különlegesebb mártások vagy salátaöntetek ízesítője is lehet.

 

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
770 Ft
Egységár: 3,85 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználás: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.

Elkészítés: a kását alaposan keverje el forró vízzel vagy rizsitallal. 1-2 perc után fogyasztásra kész.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
500 Ft
Egységár: 2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is.

 

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
520 Ft
Egységár: 2,6 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez