Összes termék

Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
420 Ft
Egységár: 4,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.

Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.

A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.

Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.

Jelentőség, hatások: A többi hüvelyeshez hasonlóan a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ez a hatás csökkenthető, ha a lencsét főzés előtt beáztatjuk vagy az első főzőlevet frissel cseréljük ki.

Felhasználás: A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.

A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.

Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje. A fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
920 Ft
Egységár: 1,84 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.

Elkészítés: Öntse fel a keveréket 100 °C-os vízzel vagy rizsitallal, majd hagyja állni 5-10 percig fedő alatt.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
460 Ft
Egységár: 2,3 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.

A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.

Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.

Jelentőség, hatások:

A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.

A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Felhasználás:

Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
910 Ft
Egységár: 1,82 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: az adott recept alapján. 10g sütőpor 0,5kg liszthez elegendő.

Jó tudni: A foszfátmentes sütőpor nem tartalmaz dinátrium-foszfát stabilizátort, ami hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Ehelyett az egészségre ártalmatlan szódabikarbóna van benne.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
590 Ft
Egységár: 20 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga.

A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak.

Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhonya helyett bulgurt használunk. Mellette szól még, hogy fele annyi idő alatt megpuhul, mint a barna rizs.

Jelentőség, hatások:

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlott.

Az ásványi anyagok közül vastartalma jelentős, a vitaminok tekintetében pedig B-vitaminokban bővelkedik.

Felhasználás:

Többféleképpen elkészíthető. Az egyik, legegyszerűbb változat, ha fűszerekkel elkeverve, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, majd letakarva 20 percre állni hagyjuk. Intenzívebb íze van, ha kevés olajon aranysárgára pirítjuk, majd ezután öntjük fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Általában köretként fogyasztják, mint a rizs vagy a tarhonya helyettesítője, de paradicsommal és más zöldségekkel önmagában is kiváló. A piláf alapjául eredetileg a bulgur szolgál. Édesen is fogyasztható, friss vagy aszalt gyümölccsel.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
720 Ft
Egységár: 1,44 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Latin-amerikai növény, fekete és fehér színben is előfordul.

Napi bevitel maximuma: 15 g.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
760 Ft
Egységár: 3,8 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználása: italokhoz, süteményekhez, jégkrémekhez, szörpökhöz.

Jó tudni: felbontás után hűtőben tartandó!

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
700 Ft
Egységár: 2,8 Ft/ml
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A csicseriborsó vagy bagolyborsó egy Közép-Keletről származó hüvelyes. Fontos szerepet játszik a mediterráneum és India konyhaművészetében. Ebből készül például a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő hummusz és a falafel is, de a csicseriborsó számos más ételhez is felhasználható.

Jelentőség, hatások: A csicseriborsónak a többi hüvelyeshez hasonlóan magas a fehérjetartalma (20% körül) és rosttartalma is igen jelentős, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez, segít teltségérzetet kialakítani. Számos ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és szelént.

A csicseriborsót nem javasolt nyersen fogyasztani, mivel tartalmaz úgynevezett antinutritív anyagokat, amelyek gátolják más, hasznos anyagok felszívódását. Az antinutritív anyagok mennyisége áztatással, főzéssel/sütéssel csökkenthető. Ez a puffadást okozó faktorokra is érvényes.

Felhasználás: A csicseriborsót érdemes 8-10 órára beáztatni főzés előtt. Az áztatás akkor tekinthető hatásosnak, ha a borsószemet könnyedén szét tudja nyomni két ujja között. Minél tovább áztatjuk, a főzési idő annál jobban lecsökken (24 óra áztatás után kb. 30 perc alatt készre főzhető). Átlagos főzési ideje 1-2 óra.

A csicseriborsót nemcsak hummusz és falafel készítéséhez használhatjuk. Készülhet belőle saláta, leves, curry és fogyasztható popcorn helyett, sütőben sütve. Az indiai fűszerek illenek hozzá leginkább.

Csíráztatásra is alkalmas.

 

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
720 Ft
Egységár: 1,44 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.

Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.

A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.

Jelentőség, hatások:

A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.

A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.

Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.

A hajdina nem tartalmaz glutént.

Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.

Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.

A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
640 Ft
Egységár: 3,2 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

Felhasználás: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.

Elkészítés: a kását alaposan keverje el forró vízzel vagy rizsitallal. 1-2 perc után fogyasztásra kész.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
Vegán, Gluténmentes, Laktózmentes,
500 Ft
Egységár: 1 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A jázminrizs eredetileg Thaiföldről származik.

A fehér rizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a barna rizstől, hogy a feldolgozás során eltávolítják a korpa és a csíra részt is.  Mivel ezzel a rizsszemek zsírtartalmát is csökkentik, az így kapott termék tovább eltartható, hiszen nem avasodik.

Jelentőség, hatások:

A fehér rizs főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás.

Könnyen emészthető, ezért például gyomorrontást követően érdemes kevés fűszerrel puhára főzött fehér rizzsel kezdeni a táplálást.

Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt inkább a barna rizs javasolt.

Felhasználás:

Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 7-10 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tovább
Gyártó
BiOrganik
Jellemzők
BiO, Vegán, Laktózmentes,
1 030 Ft
Egységár: 5,15 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez